etimologia-cuvintelor-videograf-videografie

Category: articole

Ce este un videograf? Etimologia cuvintelor videograf și videografie

Incepem seria de articole de interes general cu explicarea unor termeni foarte des intalniti in activitatea de filmare la evenimente de tipul nunti - botez. De cativa ani foarte multe persoane sau firme care ofera servicii de filmari nunti folosesc termenul de videografie sau videograf de nunta. Desi exista multe persoane care achizitioneaza astfel de servicii sunt convins ca nu toti cunosc sensul exact al acestor cuvinte. Astfel foarte multe persoane asociaza videograful de nunta cu cameramanul adica persoana care tine camera video pentru a filma o secventa dintr-un eveniment. Videografia ca terminologie si ocupatie inseamna mai mult si aceasta este si cauza pentru care am desis sa scriu acest articol. Conform DEX termenul videografie vine din cuvantul frantuzesc vidéographie si se refera la producție de film cu ajutorul metodelor de înregistrare electronică a imaginilor și al tehnicilor electronice postproducție (montaj, trucaj, sonorizare). Persoana care se ocupa de aceasta activitate se numeste videograf. Spre deosebire de "batranul" cameraman care doar tine o camera in mana si atat, cel din urma adica videograful are si un scop si anume sa produca un film folosind tehnici si echipamente pentru postproductie. Videografia implica prin urmare detinerea unor cunostinte suplimentare necesare pentru indeplinirea scopului final enuntat anterior. Persoana sau persoanele care participa la activitatea de videografie se numesc videograf respectiv videografi. Conform descrierii DEX videograful ca si cuvant este un americanism si descrie

o profesie nouă în S.U.A. este scriitorul public sau, mai bine zis, videograful public. Întrucât s-a constatat că bunicii și chiar părinții nu mai au timp să-și povestească viața și să transmită copiilor și nepoților anumite informații și amintiri, s-a acceptat ideea ingenioasă de a aduce persoanele interesate într-un studio și de a le cere să vorbească în fața unei camere de luat vederi. Aceste videomemorii rămân să se transmită de la o generație la alta.

Se poate observa legatura directa dintre videograf si aparitia mijloacelor de inregistrare video digitala. La fel cum si tehnica de inregistrare video a evoluat incepand cu formatul analogic (VHS,HI8, etc) continuand cu formatele digitale de inregistrare tapeless implementate atat pe camerele video compacte si mai apoi pe DSLR, tot asa si cuvantul videograf isi are originea in "cameraman" si in viitorul apropiat tinde sa evolueze spre "filmmaker" (facator de filme) sau "director of pictures" (director de imagine). Limitandu-ne la aria filmarilor pentru nunti, botez si evenimente retinem faptul ca videograful (videographer in engleza) este persoana care participa la activitatea de videografie. Aceasta activitate presupune pe langa filmarea propriuzisa si sortarea secventelor, adaugarea de fundal melodic, corectie de culoare, ordonarea cadrelor intr-o succesiune cronologica. Este asadar o activitate care presupune cunostinte si tehnici superioare fata de simplul cameraman care doar filmeaza iar in dese situatii o face foarte slab calitativ.

Bun si atunci apare intrebarea fireasca - de ce au aparut o noua categorie de persoane care ofera servicii de filmari si care isi spun filmmaker (facator de filme) sau DP? Tranzitia de la videograf la filmmaker se datoreaza - odata evolutiei aparatelor de filmat de la camere compacte la aparate full frame DSLR si al doilea motiv este cel al utilizarii tehnicilor de filmare cinematice cu ajutorul a numeroase dispozitive specifice gen slider, steaddycam, macara, drona etc. Prin urmare un videograf bun folosind tehnici adecvate si aparatura noua DSLR poate indeplini fara probleme atributiile unui filmmaker. Este asadar si o chestiune de marketing aceasta evolutie a cuvantului videograf. Obiectivul final este producerea unui material video de inalta calitate care sa semene cat mai mult cu un film artistic.

O alta intrebare fireasca este aceea daca - putem socoti produsul final al unui filmmaker de eveniment ca fiind un film artistic? Cu tot respectul pentru activitatea tuturor videografilor si filmmakerilor care filmeaza pentru nunti si evenimente consider ca de la o productie video pentru eveniment si pana la film artistic este cale lunga. In primul rand la filmarea de eveniment lipsesc actorii. Putini miri isi pot interpreta rolul ca intr-un adevarat film si oricat de buni ar fi ei cadrele filmate nu se mai pot repeta. Daca mai luam in calcul sunetul, lumina si actiunea ne putem da seama ca "cinematografia de nunta" este doar un termen comercial.

Pentru segmentul de filmare de nunti si evenimente terminologia cea mai corecta este in viziunea noastra - videografia. Bineinteles, fiecare este liber sa cugete cum doreste despre cele expuse in aceasta postare. Cele scrise si afirmate sunt viziunea noastra despre activitatea de filmare de nunta si eveniment in general.