cat-castiga-un-cameraman-nunta

Category: articole

Cât câștigă un cameraman nuntă

Meseriile de fotograf nuntă, videograf sau cameraman nuntă sunt prin definiție meserii sau ocupații cu caracter liberal și antreprenorial. Pentru a reuși să întreții această activitate sunt necesare cunoștințe din domenii diverse în stransă legatură unele cu altele și care concură la succesul afacerii. Prezentul articol se adresează cameramanilor sau fotografilor de nuntă la început de drum și reprezintă o sinteză a principalelor categorii de venituri și cheltuieli pe care le include activitatea de cameraman nuntă sau fotograf nuntă.

Cât castigă un fotograf sau cameraman nuntă?

Depinde... În cele ce urmează vom discuta modelul unui fotograf sau cameraman de nuntă cu tarife medii. Analiza comportă mai multe aspecte. Pe de o parte sunt veniturile brute încasate, mai apoi sunt veniturile nete care se obțin după ce se plătesc impozitele, taxele și la final după ce scădem cheltuielile vom afla și profitul. Vom lua în calcul profilul unui fotograf care are în decursul unui an un numar de 15 evenimente și care reuseste să vândă un pachet mediu de 700 eur. La un calcul simplu vedem că la final de an fotograful nostru are un venit de 10500 eur. Raportând această sumă la cât înseamnă în lei pe lună obținem un venit brut lunar de aproape 4000 lei. Nu e rau ar spune unii! Însă vin cheltuielile :((...

Care sunt cheltuielile unui cameraman nuntă?

În primul rând sunt cheltuieli cu impozitul pe venit, asigurare de sănătate și pensie care însumate fac 33%. Asta înseamnă că fotograful nostru mai ramane cu 2680 lei disponibili. Această sumă reprezintă un salariu mediu al unui angajat care se duce la munca zi de zi si nu are nici o grija daca luna viitoare iși va mai primi salariul atâta vreme cât lucrează ca și angajat cu contract stabil de muncă. Tot este bine ar spune unii însă fată de cazul unui simplu angajat mai apar și cheltuieli cu promovarea, cursuri de pregatire, investiții în aparatură.

Cursuri de pregătire, aparatură performantă și promovarea activității.

Această categorie de cheltuieli poate exista sau nu. Cert este că fără dezvoltare personală și promovare nu poate exisa progres. Pentru cursurile de pregătire vorbim de sume de la 200 euro în sus pentru un curs bun. Costurile pentru un obiectiv foto performant pleacă de la cateva mii de lei în sus (cel mai probabil 4000 lei în sus). Promovarea activitații este iar consumatoare de resurse financiare... Deci la final daca tragem linie și socotim putem sa ne dam seama ca a fi fotograf de nuntă sau cameraman nuntă înseamnă multe nopți nedormite, renunțarea la o viată de familie normală, costuri suplimentare cu investițiile și renunțarea la multe din micile plăceri ale vieții.

În concluzie nu vreau sa se înteleagă ca a fi fotograf sau cameraman de nuntă este rău. Desigur că nu este un lucru rău atata timp cât faci cu pasiune, iți face plăcere ceea ce faci și ai un profit care să iți permită să poți trăi decent.