video-nunta-fhd-4k-6k-cum-este-mai-bine

Este o intrebare firească pe care și-o pun cei care vor fi în postura de viitori miri. Această practică se întalnește la majoritatea fotografilor, nu numai a videografilor, de la noi și de peste hotare. Ce stă la baza acestui comportament voi dezbate în cele ce urmează. Pentru o analiză obiectivă am încercat să mă substitui mirilor care caută un cameraman de nuntă profesionist capabil să le filmeze evenimentul la un nivel demn de un adevarat film al nunții. Firește că majoritatea ofertanților de servicii de videografie îi găsim pe internet. Astfel la o căutare rapidă pentru termeni precum ”filmare nuntă preț”, “cameraman nuntă” sau “tarife filmări nunți” nu găsim raspunsul dorit. În majoritatea paginilor returnate găsim în cel mai bun caz o enumerare a serviciilor / pachetelor de filmări nunți oferite însă fară a specifica și prețul cerut.

Gusturile nu se discută

Motivul pentru care un cameraman profesionist cu pretenții procedează astfel este legat pe de o parte de latura artistică a muncii lui. Activitatea de videografie de nuntă este cu siguranță și o activitate artistică și creativă. Modul în care: filmezi, combini secvențe video și audio, creezi și amplifici emoții țin de partea artistică și creativă. Așa cum tablourile pictate de pictori celebri ajung să se vandă la licitație cu prețuri amețitoare tot așa și filmările de nuntă nu pot fi vandute precum merele care cresc în copac la kilogram prin afișarea unui preț de filmare nuntă fix.

Videografia de nuntă – activitate sezonieră

Un al doilea motiv este legat de volatilitatea prețului de filmare la nuntă. Videografia de nuntă este după cum știm o activitate sezonieră – din mai până în octombrie ești pe produs după care în lunile de iarnă cheltui la greu din ce ai produs o vară întreagă. Astfel un preț afișat pentru momentele de vârf (lunile iunie, iulie, august și septembrie) când există cerere mare poate fi overbudget pentru cineva care dorește să-și facă nunta în februarie să zicem. Și astfel putem respinge un eventual client prin afișarea prețurilor pe site.

Spirala descendentă a prețurilor sau reflexul de conservare

Trebuie să fim de acord cu afirmația că un client care caută un serviciu numai după preț ori este dezinteresat de calitate ori este snob. Tendința clienților este de a căuta servicii ieftine iar ofertanții știu lucrul acesta. Inchipuiți-vă ce s-ar întampla dacă toți ofertanții ar începe să publice prețurile și să facă “oferte” cu tarife din ce în ce mai mici... În acest caz cei care oferă servicii ieftine vor fi tentați să vandă și mai ieftin pentru a lua cați mai mulți potențiali clienți de la vecinul mai scump. Mergand pe ideia aceasta daca și cei care oferă servicii de top vor intra în această capcană atunci întreaga piață de servicii pentru filmări nunți va întra în colaps, nu va mai exista calitate ci doar servicii la normă. Aceasta ar fi un al treilea motiv pentru care majoritatea fotografilor și videografilor de nuntă nu publică prețurile serviciilor foto-video pe site.

Firește că această opțiune de a nu pune prețurile serviciilor de videografie nuntă sau foto pe site este foarte discutabilă din punctul de vedere al unui potențial client insă în acest articol am vrut să subliniez doar câteva aspecte pentru care cameramanii și fotografii profesionisti evită să facă acest lucru.