cat-castiga-un-cameraman-nunta

Meseria de videograf sau cameraman nuntă are un profund caracter antreprenorial. Pentru a reuși în această activitate sunt necesare cunoștințe din domenii diverse în stransă legatură unele cu altele și care concură la succesul afacerii. Prezentul articol se adresează cameramanilor de nuntă la început de drum care vor să-și dimensioneze așteptările legate de această ocupație.

Venituri cameraman nuntă

Atunci când vorbim de veniturile unui cameraman de nuntă trebuie să ținem cont de caracterul sursei lor, respectiv de nunți și de tariful încasat pe eveniment. În Romania nunțile sunt evenimente cu caracter sezonier. Acesta debutează din luna mai și ține până în prima jumătate a lunii noiembrie. Prin urmare și veniturile cameramanului de nuntă sunt tot sezoniere. Socotind că am avea un număr de 2 nunți pe luna cu un venit mediu de 700€/eveniment rezultă un venit cumulat de aproximativ 8500€ anual. Trebuie făcută mențiunea ca această sumă poate varia foarte mult. Nimeni nu poate garanta că în fiecare sezon vei contracta câte 12 evenimente. Poți avea sezoane cu 5 evenimente cum la fel de bine poti fi norocos să contractezi și 20 de evenimente. Suma încasată pe eveniment poate varia deasemenea destul de mult în funcție de strategia de vânzare, cerere, grad de ocupare etc, acest aspect constituind un subiect în sine de dezbătut.

Cheltuieli cameraman nuntă

Impozitul pe venit pentru anul 2020 la PFA este de 10% și se platește necondiționat de venitul realizat. Avem astfel de plătit 850€ pentru impozitul pe venit.

Contribuția de asigurări sociale (CAS sau pensie) este de 25% și se plătește condiționat de realizarea plafonului anual de cel putin 12 salarii minime brute pe economie. Plafonul anual al celor 12 salarii minime brute pe economie pentru anul 2020 este de 26.760lei (12 luni x salariul minim 2.230lei). În simularea noastră venitul realizat depașește valoarea plafonului anual al celor 12 salarii minime brute și prin urmare se platește contribuția la pensie. Și aici legea ne permite să optăm pentru plata a 25% din venitul realizat sau putem opta pentru cota minimă de contribuție de 25% din plafonul anual al celor 12 salarii minime. În cazul nostru daca mergem pe contribuția minimă obligatorie vom avea de plătit 6.690lei (25% din plafonul anual al celor 12 salarii minime brute pe economie în 2020). Contributia de asigurari sociale de sanatate (cass) este de 10% din plafonul anual al celor 12 salarii minime brute pe economie și se platește obligatoriu dacă s-au înregistrat venituri de cel puțin valoarea plafonului. În cazul nostru se va plati 2.676lei (10% din valoarea plafonului). Cumulând cele trei categorii de cheltuieli reiese de plată suma de aproximativ 13.440lei. Dacă scădem această sumă din venitul realizat de 8500€ (la un curs de 4.8 lei/€) obținem un venit net de 27.360lei.

Concluzii

După ce plătește impozitul și asigurările sociale, un cameraman cu 12 evenimente la o valoare medie de 700€/eveniment, va rămâne "în mână" cu 27.360lei. Fără a mai considera și alte cheltuieli posibile (promovare, achiziții aparatură, cursuri, asigurări, mentenanță auto, carburanți) las la aprecierea cititorului relevanța acestui calcul cu privire la "cât câștigă un cameraman de nuntă".